Manligt håravfall

Varför är håravfall extra vanligt hos just män och vad går det att göra för att minska det påkallade manliga håravfallet?

Manligt håravfall

Orsaker bakom manligt håravfall

Man brukar säga att utseendet inte är allt. Ett påstående som vi gärna skriver under på. Ändå är våra yttre attribut starkt kopplade till vår självbild och i förlängningen även vår självkänsla. Undersökningar visar att håravfall ofta leder till sänkt självförtroende hos människor. Så ska det självklart inte behöva vara.

Statistik visar att upp till 80% av alla män, världen över någon gång i livet drabbas av håravfall. När och hur hårfallet börjar är väldigt individuellt och orsakerna bakom håravfallet kan även de variera.

Idag finns det en hel del behandlingar och kurer som säger sig bota håravfall hos män och till och med ge håret tillbaka. Tyvärr är det inte alla som fungerar som de lovar.

”Ärftligt håravfall, som är vanligast hos män, går att bromsa. Vänta inte tills det är försent, vidta förebyggande åtgärder så snart du upplevt något av de begynnande tecknen”

Det finns som tidigare nämnts flera olika orsaker som kan ligga bakom manligt håravfall. Androgen alopeci som är det medicinska namnet för håravfall är mycket vanligt och många män drabbas. Vanligtvis börjar håravfallet någon gång när man är mellan 20 och 30 år gammal men det kan även komma tidigare, ibland så tidigt som i 15-års åldern.

Det börjar oftast med att du börjar tappar hår vid tinningarna där hårfästet sakta kryper sig bakåt. Förloppet tar olika lång tid hos olika personer. För vissa går det väldigt snabbt och du kan tappa allt hår på ett par år, för andra går det betydligt långsammare och det kan då ta upp till 25-30 år innan du har blivit helt skallig.

När män börjar tappa sitt hår beror detta oftast på ärftliga anlag. Det är faktiskt den absolut vanligaste formen av håravfall för män. Det kan även ha medicinska förklaringar, såsom sjukdomar eller bristtillstånd.

Håravfall orsaker och behandlingar

Här tittar vi på ett par vanliga orsaker varför män drabbas av håravfall samt presenterar en lösning för att stoppa manligt håravfall

Orsak

DHT

DHT även kallat Dihydrotestosteron

Ett hormon som påverkar de manliga hårsäckarna negativt.. Läs mer

Lösning

Spikecap - Bromsa håravfall

Behandla manligt håravfall med Spikecap

Se skillnad redan efter 8-16 veckor

Läs mer

Orsak

Medicinering

Sjukdomar, medicinering och läkemedel

Medicinering där läkemedlen kan bidra till håravfall

Läs mer

DHT eller Dihydrotesteron

Håravfall hos män orsakas av en för stor mängd manligt hormon i kroppen. DHT, eller dihydrotestosteron som det egentligen heter, är ett manligt könshormon som påverkar hårväxten hos män. Hormonet påverkar hårsäckarna på ett negativt sätt. Hormonet får helt enkelt hårsäckarna att skrumpna ihop och krympa.

Till slut blir hårsäckarna så små att nya hår inte kan tränga fram ur dem för att ersätta de hårstrån som faller bort. Detta leder till att håret tunnas ut för att i vissa fall sedan försvinna helt.

Dihydrotestosteron
Medicinering

Sjukdomar, medicinering eller läkemedel

Andra orsaker till håravfall hos män kan vara sjukdomar eller att du går på en medicinering där läkemedlen kan bidra till håravfall. Ibland kan det till och med vara så enkelt att håravfallet orsakas av en rubbning av hormonbalansen eller av att du har brist på något ämne i kroppen.

Bristsjukdomar kan till exempel uppstå om du äter en dålig kost och därför inte får i dig alla de vitaminer och mineraler du behöver för att kroppens alla funktioner ska fungera på ett korrekt sätt. Orsakas håravfallet av en sådan anledning är det goda nyheter eftersom det då oftast är ett tillfälligt tillstånd som kan hävas. Det allra viktigaste att komma ihåg är att du alltid bör konsultera en läkare innan du påbörjar någon form av behandling mot håravfall för dig om du är man.

Behandling av håravfall
för män

Idag finns det läkemedel som används för att behandla och motverka håravfall hos män. Dessa läkemedel finns både som receptbelagda och receptfria. Det enda receptbelagda läkemedel som är godkänt för att behandla håravfall hos män i Sverige är Propecia (finasterid) som verkar genom att sänka nivåerna av DHT. Läkemedlet har visat sig ha bra effekt när det kommer till att stoppa håravfall och även öka tillväxten av hår. Tyvärr kan läkemedlet även ha en del bieffekter, såsom nedstämdhet eller minskad sexlust.

Vad du bör känna till är dock att många av dessa behandlingar mot håravfall ofta har mycket liten eller ingen som helst bevisad effekt på hårväxten. Tvärtom är det ofta så att dessa behandlingar faktiskt kan beskrivas med det gamla talesättet “att lova runt och hålla tunt” – lika tunt som håret om man ska vara ärlig.

Trots detta är det många som lider så pass mycket av att förlora sitt hår att de är beredd att testa nästan vad som helst och till vilket pris som helst. För det är något som du i alla fall kan vara säker på när det gäller dessa behandlingar – kostnaden är alltid hög.

Bromsa håravfall 

Spikecap är en svenskdesignad  ”mönsterskyddad” produkt som genom sin akupressur-teknik kan bromsa begynnande håravfall samt skapa kvalitet och återväxt.

 

  1. Bromsar ett begynnade håravfall
  2. Återställer hårets kvalitet
  3. Inge bieffekter
  4. Är en engångsinvestering